Ale kawa!

Kawa Segafredo online

5 pysznych deserów z dodatkiem kawy!

5 pysznych deserów z dodatkiem kawy!

Kawa to popularny napój, który pijemy dla przyjemności lub aby się nieco obudzić. Można ją spożywać w postaci czarnej lub nieco bardziej obłaskawić ją śmietanką lub spienionym mlekiem. Ciekawą formą użytkowania kawy są także desery. Wzbogaca ona ich smak i sprawia, że stają się bardziej wyrafinowane i oryginalne. Do ich przygotowania warto użyć kawy dobrej jakości takiej jak kawa segafredo (https://www.bee.pl/segafredo-intermezzo-kawa-ziarnista-1-kg_p1155010.html). Oto kilka przepisów na sprawdzone i smaczne desery z nutką kawowego posmaku!

Klasyczne tiramisu w blasze

Ten deser jest znany na całym świecie. Choć może przybierać różne kształty i rozmiary, głównymi jego składnikami są biszkopciki, mocna kawa, likier amaretto, cukier oraz świeże jajka. Pierwszym krokiem jest zaparzenie kawy espresso, a po jej ostygnięciu wymieszanie jej z odrobiną amaretto. Serek mascarpone mieszamy mikserem z cukrem i żółtkami, a następnie dodajemy ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszając tworzymy masę, która przełożymy nasz deser. Biszkopciki po kilka sekund moczymy w kawie i układamy na blaszce, przykrywamy masą mascarpone i układamy kolejna warstwę ciasteczek. Wierzchnią warstwę deseru pokrywamy masą i posypujemy kakao! Gotowe!

Szybkie tiramisu w szklance lub słoiczku

W tej wersji deseru również moczymy biszkopty w kawie z amaretto, jednak układamy je na brzegach szklaneczki, a pośrodku umieszczamy pyszny krem na bazie mascarpone. W wersji letniej można dodać do niego maliny lub wiśnie – tak aby smak był bardziej oryginalny i świeży! Wierzch można udekorować listkiem świeżej mięty!

Deser kawowy z Chia

Ten przepis to prostota i idealny smak. W misce mieszamy mleko kokosowe, mocną kawę oraz odrobinę likieru amaretto. Doprawiamy cukrem i wsypujemy nasiona chia. Tak przygotowany płyn przelewamy do pucharków, słoiczków lub szklanek. Wkładamy na kilka godzin do lodówki i gdy nasiona napęcznieją – deser można udekorować bitą  śmietaną, kakao lub owocami i miętą. Pyszne!

Mrożona kawa z lodami i  bitą śmietaną

Ten płynny deser jest łatwy w przygotowaniu. Parzymy mocną kawę i łączymy ją z mlekiem oraz cukrem. Kiedy napój ostygnie, wlewamy go do wysokich szklanek, dodajemy trochę lodów waniliowych i dekorujemy bita śmietaną oraz  kakao lub orzechami!

Budyń z kawą

Taki budyń przygotowujemy niemal zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jednak do mleka w garnku dodajemy mocną kawę. Całość przeliczamy tak aby proporcje płynów oraz proszku się zgadzały i zagotowujemy. Gęstniejący budyń przelewamy do szklanek i zjadamy w gorącej postaci lub czekamy aż ostygnie i dekorujemy go orzechami, bita śmietaną lub bakaliami.

Food obraz autorstwa KamranAydinov - www.freepik.com